Mien tuuntje met blomkes


Mei/juni
SLAKKENVRAAT!
Jakkes, altijd al hoor, ik heb veel van mijn hosta's verwijderd, maar vorig jaar toch weer nieuwe aangeschaft en in potten gezet. Ze zitten nu zelfs aan de zomerplanten. Escargot gestrooid , maar misschien te laat, ik weet het niet. Nu loop ik s'ochtends de tuin in: op jacht!( je gelooft het toch niet!).
MISSION IMPOSSIBLE?
Maar ik geef nog niet op!!!!
Ozo!
En die merels die allemaal in mijn tuin aan het broeden zijn......, ze lusten ze niet.
(Verwende krengen)...
Maar wel lief, vooral als ze over ons heen scheren om de jonkies te voeren.
Want onze vogels zijn ookal nergens bang voor.

Ik weet niet, misschien ben ik te lief en denken ze dat ze alles kunnen maken.
Tja.....
Heeft iemand hier een mindfullness-oplossing voor?6 mei

De fagusheg is groen, dat betekent heel veel groen in mijn tuin, de voorjaarsstruiken verliezen hun bloem en de voorzomerbloemen zijn beginnende. Alles lijkt wel te exploderen .
Mijn blauwe regen ligt op het moment op zijn kant,vanwege werkzaamheden, maar dat belet 'm niet om gigantisch te bloeien.
Wat een trossen.
Mijn roze regen doet het dit jaar ook heel goed, vorig jaar zag je de bloemen bijna niet omdat het blad harder groeide .

( weinig verschil met een blauwe hoor)

Mijn twee witte regens op stam , die voor het huis staan doen het ook heel mooi, kijken of ik later in de week een foto kan plaatsen, want hij is nog niet volledig in bloei.

Echter ook een minpuntje. Ik heb een hoekje , speciaal voor de vrouw die een van de eerste was, die het tuinvirus op mij overbracht. Ze is helaas al overleden. Gelukkig heb ik haar tuin in Engeland nog wel mogen zien. Ik was toen zwanger van mijn dochter. Dat maakt het nog specialer.
Deze dame had een combinatie van goudenregen met eronder paarse alliums. Prachtig!
Het eerste jaar is de combi bij mij gelukt, maar mijn gouden regen was nog wel klein. Daarna verdween de allium, niet zo' 'n blijverd in mijn tuin, maar de gouden regen was altijd top!
 Nu heb ik vorig jaar het stukje weer opnieuw beplant. Blauwe crocus wordt opgevolgd door narcis poeticuss met blauw druifje. Dit wordt overgenomen door violette tulp met de allium en daar om heen vrouwenmantel
Alles werkte zoals gepland.....

En nu bloeit de gouden regen amper.....(SH......)

Ach, gelukkig heb ik de allium nog, hopelijk begint de vrouwenmantel dan gauw te bloeien.
Zo zie je maar weer, de natuur kan je niet regelen,
Je kan alleen maar hopen
En dat is nou eigenlijk wat het toch interessant maakt, het is nooit boring, verassingen liggen elke keer weer op de loer!
Of je het nou leuk vindt of niet


6 april

Ik ben niet zo schoon in mijn tuin, tot ongenoegen van mijn moeder, die altijd mooie geschoffelde perkjes heeft. Maar het heeft zijn voordeel hoor, kans voor alle zaaiplantjes. Een ervan is deze Viola odorata. En nu zo langzamerhand komt ie steeds vaker tevoorschijn. Wie geduld heeft, die wint ( heel veel)Eindelijk gelukt: mijn poeticuss narcis
( helaas de weinige narcissen die teruggekomen zijn, worden opgevroten door een beestje)
Op de achtergrond liggen mijn gevelplanken, we zijn alle gevelbekleding aan het vervangen.
19 maart
Net weer thuis en dan maak ik een rondje door de tuin, nu was mijn eerste gang naar mijn clematis armandii. En ja hoor.......

Deze staat op het westen tegen het huis aan.
Mijn clematis "early sensation" staat op het zuiden, maar daar zit de groei zelfs nog niet erg in.
Ook mijn witte bergenia staat mooi te pronken. (De roze, die ik trouwens verwijderd had, ook. Die laat zich dus niet wegjagen)
Op de achtergrond zie je een Viburnum 'Eskimo'. ( Een struik, maar in mijn tuin is het een klein boompje geworden) Deze krijgt straks wittebloemballen.
De skimmia's staan ookal in bloei, vergelijk dat maar eens met de foto van 3 april vorig jaar, toen ze nog mooi in de knop stonden! 
Het is echt warm dit jaar!

3maart 2014

De lichtpaarse zijn altijd het eerst en ik denk ook dominant. De gele en witte worden steeds minder


Ik ben gek op clematissen. Deze is vorig jaar geplant, een vorstgevoelige armandii, hij zit vol met knoppen. Ik ben benieuwd!

--------------------------------------------------------------------------
Vandaag 3 april, gigantische spierpijn...... Teveel gehaakt?..... Nee, zo van de ene op de andere dag sloeg het weer om. Er zijn altijd genoeg redenen om niet te snoeien, te nat, zodat je de ondergrond beschadigd, dan zitten er weer vogeltjes te nestelen, die niet gestoord mogen worden enz enz.
 Deze week scheerden de vogeltjes door mijn tuin, achter elkaar aan en onder elkaar door. Een mens is dan gewaarschuwd: het wordt mooi weer, de vogels gaan nestelen.. Dit jaar zou mij niet overkomen wat vorig jaar wel gebeurde: groen afval waar je een groot paasvuur van zou kunnen maken! Nu ben ik op tweede paasdag dus al aan het werk gegaan. Geen meubelboulevard voor mij. Opruimen en snoeien! Voldaan kijk ik nu ook naar een mooi strak tuintje , waar nog wel het een en ander moet gebeuren, maar al het groen is weg naar de "paasbult" van de gemeente. Laat de zomer maar komen!  Straks zit ik in mijn tuintje te mijmeren over de plantjes, nog mooiere combinaties en ...... In een stoel met een kopje koffie, geen verzuchtingen over al het zware werk dat nog moet gebeuren.


Ja.... Ik ben voor DEZE week wel weer klaar!

Tuungroetjes,
Mariet
Dinah heeft elke week een challenge, en deze week was het laten zien van verscholen bloemen. Ik heb ook wel een paar. Mijn Kerstrozen, helaas, zo triest, ik wil geen foto plaatsen, de plant kan nl. tegen vorst, de bloem niet. Al mijn Kerstrozen liggen triest op de grond, behalve de standaard- kerstroos, die laat zich door niets of niemand kisten.( zie foto boven)Deze grote crocus "Ruby giant" lekker veilig tussen de judaspenning( die hopelijk dit jaar paars is)


De gewone crocussen ( paars is altijd het eerst)trekken zich nergens wat van aan!


En deze "cream beauty"vindt ook alles best....


Deze is mijn lievelingetje " tricolor" heeft ook de mazzel dat hij dicht tegen het huis aan staat.
Een keukenlaurierstekje overleeft daar tot nu toe ook alle winters( gelukkig maar)

Maar het is echt guur koud hoor, alles is heel laat en ik hou mijn hart vast voor de bloesems, alle al aangelegde knoppen enz. Maar ik weet ook, dat de natuur je elke keer weer blijft verbazen, volgende maand weten we meer!
Toch is er nog wel iets erg verscholen, ze hadden geen zin in dit winterweer en wachten en wachten...
En wachten.....
....veilig in mijn bijkeuken. Ik geef ze groot gelijk!

Klein-beetje-voorjaars-groeten,
Mariet


Geen opmerkingen:

Een reactie posten